• Home
  • Inspirace
  • Poptávka
  • Novinky
  • Kontakt

7 výhod pergoly: Sezona grilování až do podzimu

Investice do pergoly není jen o vytvoření krásného venkovního prostoru, ale také o zvýšení pohody na zahradě, ochrany domova a prodloužení možnosti využívání venkovního prostředí během celého roku. V tomto článku vám představíme 7 výhod pergoly, které vám investice do ní může přinést. Přečtěte si je a využívejte pergolu po celý rok!

7 výhod pergoly:

1. Prodloužení venkovní sezóny

Jednou z největších výhod pergoly je prodloužení venkovní sezóny. Ať už je jaro, léto, podzim nebo mírná zima, pergola vám umožní využívat zahradu či terasu mnohem déle. Díky pergole získáte přístřešek, který vás chrání v létě před sluncem, ale také před deštěm a mírnějším větrem, když přijde podzim. S přidáním bočních stěn nebo vytápění lze pergolu využívat i během chladnějších období roku, což z ní činí multifunkční prvek pro celý rok.

2. Ochrana před sluncem a povětrnostními vlivy počasí

Moderní pergoly jsou navrženy tak, aby poskytovaly ochranu před různými vlivy počasí. Zastřešení pergoly může být vyrobeno z odolných materiálů, jako je hliník, sklo nebo polykarbonát, což zajišťuje, že pergola vás spolehlivě ochrání před deštěm, sněhem nebo ostrým sluncem. Některé pergoly mohou být vybaveny stínicími prvky nebo motorovými systémy, které automaticky reagují na změny počasí – například se zatahují při dešti nebo silném větru. O automatickém ovládání stínicí techniky jsme psali v našem minulém článku.

3. Vytvoření útulného venkovního prostoru

Pergola dokáže proměnit obyčejný prostor na zahradě nebo terase v neobyčejně útulné a příjemné místo k relaxaci a trávení času s přáteli, například při v létě tolik oblíbených grilovačkách. Pojďte si je užívat i během podzimu. Díky možnosti přidání osvětlení, venkovního nábytku a dekorací můžete vytvořit perfektní prostředí pro rodinné posezení nebo večerní odpočinek. S pergolou si vytvoříte svůj vlastní venkovní obývací pokoj, kde budete chtít trávit čas nejen v létě, ale i během chladnějších měsíců.

4. Zvýšení hodnoty nemovitosti

Investice do pergoly může významně zvýšit hodnotu vašeho domu i chaty. Moderní pergola není jen funkční prvek, ale i designový doplněk, který zvyšuje atraktivitu domu. Je to investice, která se vyplatí jak z hlediska osobního užívání, tak i při potenciálním budoucím prodeji. Dům s pergolou je prostě výhra v loterii.

5. Materiály pergoly

Pergoly jsou dostupné v široké škále designů, velikostí a materiálů, což znamená, že si můžete vybrat tu, která nejlépe odpovídá vašim potřebám a stylu domu. Základní konstrukce mohou být dřevěné, hliníkové nebo ocelové, přičemž každá z těchto variant nabízí různé estetické i funkční vlastnosti. Pergoly lze dále vybavit integrovaným osvětlením, topením nebo stínícími plachtami, které vám umožní přizpůsobit prostor dle vašich představ.

6. Energetická úspora a ochrana interiéru domu

Pergola nejen poskytuje stín venkovnímu prostoru, ale také může pomoci snížit spotřebu energie v domácnosti. Pokud je pergola umístěna u domu, může sloužit jako přirozená ochrana proti přímému slunečnímu záření, což snižuje potřebu klimatizace v letních měsících. Tímto způsobem přispívá k energetické efektivitě vašeho domu a chrání interiér před přehříváním, což může vést k nižším nákladům na chlazení. Více ve článku: Ušetřete statisíce díky stínění

7. Jednoduchá údržba pergoly a dlouhá životnost

Pergoly z moderních materiálů, jako je hliník nebo kvalitní dřevo, vyžadují minimální údržbu a mají dlouhou životnost. Hliníkové pergoly jsou odolné vůči korozi a extrémním povětrnostním podmínkám, zatímco dřevěné pergoly mohou být ošetřeny speciálními nátěry, které je chrání před vlhkostí a hnilobou. Investice do kvalitní pergoly znamená, že si můžete užívat krásného venkovního prostoru bez nutnosti pravidelných oprav nebo výměn.

Nejčastější otázky zákazníků

Jak dlouho trvá instalace pergoly?

Instalace pergoly závisí na velikosti a typu konstrukce. Jednodušší pergoly mohou být postaveny během několika dní, zatímco složitější konstrukce s integrovaným osvětlením nebo motorizovanými stínícími prvky mohou vyžadovat delší čas. Běžně se ale doba montáže pohybuje mezi 1–2 týdny.

Potřebuji stavební povolení na stavbu pergoly?

V závislosti na velikosti pergoly a místních stavebních předpisech může být stavební povolení nutné. Doporučuje se konzultovat tento krok s místními úřady nebo dodavatelem pergoly, který vám poradí ohledně konkrétních požadavků.

Jakou údržbu pergola vyžaduje?

Údržba závisí na materiálu pergoly. Hliníkové pergoly vyžadují minimální údržbu, zatímco dřevěné pergoly je třeba pravidelně ošetřovat ochrannými nátěry. Pravidelně by se měly čistit dešťové žlaby a kontrolovat mechanické prvky, jako jsou motory nebo závěsy.

Lze pergolu využívat celoročně?

Ano, pergoly lze využívat celoročně, pokud jsou vybaveny odpovídajícími prvky, jako je vytápění, boční stěny nebo ochranné clony. Tyto doplňky zvyšují komfort i během chladných měsíců.

Závěr

Investice do pergoly je více než jen estetickým zlepšením vaší zahrady či terasy. Poskytuje ochranu před povětrnostními vlivy, prodlužuje venkovní sezónu, zvyšuje hodnotu nemovitosti a přispívá k energetické úspoře. Díky širokému výběru materiálů, designů a možností přizpůsobení se pergola snadno stane oblíbeným místem vašeho domova. Nejenže zvyšuje váš komfort, ale také poskytuje ochranu a styl po celý rok.

Pomohli vám informace? Sdílejte článek nebo jednoduše jej zdarma uložte na email.

Facebook
LinkedIn
Email

Obsah článku

Chcete poradit od Jakuba?

Potřebujete poradit s výběrem pergol, venkovních žaluzií nebo screenových rolet, které naplní všechna vaše očekávání? Zajímá vás více technických informací? Ozvěte se, rád vám na vše odpovím.

Chcete se dozvědět více?

Spousty zajímavostí, skvělých tipů a rad přímo od nás se dozvíte v našem blogu, který pravidelně publikujeme každých 14 dnů. Přejeme příjemné čtení a spoustu nových informací.