• Home
  • Inspirace
  • Poptávka
  • Novinky
  • Kontakt

Zimní zahrada: Jedinečná podzimní atmosféra u vás doma

Léto skončilo a začal astronomický podzim. Ten s sebou přináší nádherné barvy, chladnější dny a příležitost užít si klid a pohodu ve vlastním domově. Zimní zahrada je skvělým způsobem, jak si tento kouzelný podzimní čas užít naplno. Ať už chcete prodloužit sezónu pěstování rostlin, mít klidné místo k relaxaci, nebo vytvořit místo, kde můžete být v kontaktu s přírodou i během chladnějších měsíců, zimní zahrada může být perfektním řešením.

Co je zimní zahrada a proč ji pořídit?

Zimní zahrada je zasklený prostor, který může být připojen k vašemu domu, nebo klidně stát samostatně. Je navržena tak, abyste si mohli užívat slunečního světla, a poskytuje příjemné útočiště, kde můžete být obklopeni přírodou i během podzimu a zimy, aniž byste museli opustit svůj dům. Tento skleněný prostor může být vybaven topením, což znamená, že ho lze využívat po celý rok. Můžete si díky ní prodloužit pobyt na zahradě a přitom si užívat tepla.

Zimní zahrady mají mnoho výhod. Poskytují místo, kde můžete odpočívat, číst knihu, pěstovat rostliny nebo si užívat posezení s rodinou a přáteli. A právě na podzim, kdy venkovní teploty začínají klesat, se stává zimní zahrada krásným prostorem, který vám nabízí pohled na barevnou přírodu, zatímco jste v teple a pohodlí svého domova.

Zimní zahrada přináší podzimní atmosféru do vašeho domova

Zimní zahrady jsou navrženy tak, aby maximálně využívaly denní světlo, což je ideální zejména během podzimu, kdy se dny začínají zkracovat. Díky velkým skleněným plochám umožňuje zimní zahrada neustálý kontakt s vaší zahradou. Podzimní listí i chladná rána – to vše můžete sledovat z pohodlí své zimní zahrady, aniž byste museli sedět pod dekou.

Pokud rádi pěstujete rostliny, můžete v zimní zahradě nechat rozkvést podzimní květiny, bylinky nebo zde uschovat rostliny, které díky izolovanému prostředí přečkají i chladnější měsíce.

Jaká je ideální velikost zimní zahrady?

Velikost zimní zahrady závisí na vašich potřebách a prostoru, který máte k dispozici. Někteří lidé preferují menší zimní zahrady jako rozšíření obývacího pokoje nebo kuchyně, zatímco jiní volí větší prostory, které slouží jako plnohodnotné samostatné místnosti. Menší zimní zahrady jsou ideální pro ty, kteří chtějí mít jen malé místo pro posezení nebo zahradničení. Větší varianty nabízejí více prostoru pro uspořádání oslav nebo rodinných sešlostí.

Jak vytápět zimní zahradu v podzimních a zimních měsících?

Aby byla zimní zahrada skutečně využitelná i během chladných měsíců, je důležité se zaměřit na správné vytápění. Existuje několik možností, jak zimní zahradu vytápět. Můžete zvolit elektrické přímotopy, podlahové topení nebo využít přenosné ohřívače. Někteří majitelé zimních zahrad preferují instalaci krbu, který nejen zajišťuje teplo, ale také přidává do prostoru jedinečnou atmosféru.

Izolace skel a rámů zimní zahrady je důležitá pro udržení tepla. Kvalitní skla s izolačními vlastnostmi, jako je například dvojité nebo trojité zasklení, zabrání úniku tepla a zároveň zajistí, že zimní zahrada zůstane komfortní i v chladnějších měsících.

Jak zimní zahrada pomáhá prodloužit sezónu pěstování?

Zimní zahrady jsou oblíbené mezi zahradníky, kteří si přejí prodloužit pěstovací sezónu. Díky zasklenému prostoru, který zachytává sluneční teplo, můžete v zimní zahradě pěstovat rostliny i během podzimu a zimy. Mnoho lidí využívá zimní zahrady k pěstování bylinek, které potřebují stabilní teplotu, nebo exotických rostlin, které by venkovní teploty nepřežily.

Podzim je ideální čas na výsadbu některých druhů zeleniny, které mohou růst i v chladnějších podmínkách. Zimní zahrada vám umožní tyto rostliny chránit před mrazy a zároveň získat čerstvé plodiny přímo z vašeho domova.

Jaká je cena zimní zahrady?

Cena zimní zahrady se liší v závislosti na velikosti, materiálu a technologiích použitých při stavbě. Menší zimní zahrady mohou začínat na ceně okolo 100 000 Kč, zatímco větší a luxusnější varianty mohou stát několik set tisíc korun. Důležité je také zvážit, zda plánujete vytápění, jaké typy zasklení zvolíte, a zda budete využívat zimní zahradu celoročně.

Z dlouhodobého hlediska může být investice do zimní zahrady velmi výhodná, protože nejen zvyšuje pohodu vašeho domova, ale také jeho hodnotu na realitním trhu.

Jaké stínění zvolit pro zimní zahradu?

Pro zimní zahrady vám nabízíme speciální verandy, které můžete najít na tomto odkazu. Díky tomuto stínění můžete pohodlně regulovat přísun světla a tepla do zimní zahrady, čímž tento krásný prostor můžete plnohodnotně využívat v zimě i v létě. Pokud si budete chtít dopřát více soukromí, doporučujeme zimní zahradu doplnit i o boční screenové rolety. Díky nim vznikne při zatažení opravdu plnohodnotná místnost v domě navíc. Pokud si budete přát užívat si naplno okolní přírodu, rolety jednoduše vytáhnete.

O stínění zimních zahrad si můžete přečíst více v tomto článku: Stínění zimní zahrady: proč je nutné?

Závěr

Zimní zahrada je ideálním řešením pro ty, kteří chtějí spojit pohodlí interiéru s krásou přírody i během chladnějších podzimních a zimních měsíců. Ať už hledáte místo pro relaxaci, pěstování rostlin nebo prostor, kde se můžete setkat s rodinou a přáteli, zimní zahrada vám poskytne jedinečné možnosti. Správná izolace, vytápění a vhodný výběr designu vám umožní využívat tento prostor po celý rok a vytvořit si doma útočiště, které vám přinese radost v každém ročním období.

Nejčastější otázky zákazníků

Je zimní zahrada vhodná i pro menší domy?

Ano, zimní zahradu lze přizpůsobit různým velikostem domů. I menší zimní zahrada může nabídnout dostatek prostoru pro relaxaci nebo pěstování rostlin.

Mohu zimní zahradu využívat celoročně?

Ano, pokud zvolíte správné vytápění a izolaci, může zimní zahrada sloužit po celý rok. Výběr kvalitního zasklení a vytápění je klíčový pro komfortní pobyt i v zimních měsících.

Jakou údržbu vyžaduje zimní zahrada?

Údržba zimní zahrady závisí na materiálu, ze kterého je postavena. Pravidelná kontrola těsnění oken, čištění skel a údržba vytápění jsou základními činnostmi, které by měly být součástí péče o zimní zahradu.

Jak dlouho trvá výstavba zimní zahrady?

Délka výstavby závisí na velikosti a složitosti projektu. Obvykle se pohybuje od několika týdnů do několika měsíců. Důležité je dobře naplánovat celou stavbu a zvolit kvalifikovanou firmu pro realizaci.

Pomohli vám informace? Sdílejte článek nebo jednoduše jej zdarma uložte na email.

Facebook
LinkedIn
Email

Obsah článku

Chcete poradit od Jakuba?

Potřebujete poradit s výběrem pergol, venkovních žaluzií nebo screenových rolet, které naplní všechna vaše očekávání? Zajímá vás více technických informací? Ozvěte se, rád vám na vše odpovím.

Chcete se dozvědět více?

Spousty zajímavostí, skvělých tipů a rad přímo od nás se dozvíte v našem blogu, který pravidelně publikujeme každých 14 dnů. Přejeme příjemné čtení a spoustu nových informací.